Hudproblem

Eksem, akne, psoriasis och många andra hudåkommor har ökat dramatiskt de senaste årtiondena. Den exakta anledningen är inte helt kartlagd, men det senaste årtiondets forskning om mikrobiomer har lett till en teori om att förlusten av bakteriellt mångfald har varit en viktig bidragande faktor bakom en mängd olika hudsjukdomar – och även andra typer av sjukdomar.

De flesta bakterierna är hudens medhjälpare.
Vissa bakterier är patogena, dvs. de orsakar sjukdomar och kan leda till infektioner och andra skadliga åkommor på huden. Men bland de miljontals bakterier som vetenskapen har lyckats identifiera är färre än 100 patogena för människor. De flesta bakterierna är faktiskt välvilliga eller till och med nödvändiga för hudens hälsa och utseende. Därför är det mycket viktigt att ha en hälsosam balans mellan de goda bakterierna och patogenerna. Ett mikrobiom som är ur balans (dysbios) kan leda till problem eftersom de elakartade bakterierena kan sprida sig på huden och konkurrera ut de goda bakterierna. Detta kan inte bara leda till en mängd olika hudproblem, utan även att hudens barriärfunktion sätts ur spel så att immunförsvaret kommer under attack.

[ Acne ]

Acne vulgaris är för närvarande en av de vanligaste och mest etablerade dermatologiska sjukdomarna och drabbar runt 90 % av världens befolkning någon gång under deras livstid. Problemen börjar normalt under puberteten genom hormonella förändringar och förvärras av genetiska faktorer.

En annan faktor som påverkar acne-drabbad hy är en obalans i hudens mikrobiom som gör att patogener (skadliga bakterier) kan föröka sig på den. Detta leder till att patogenerna börjar ta upp mer utrymme och stjäl all näring på huden så att de kan konkurrera ut de annars goda bakterierna i hudens mikrobiom.

[ Eksem ]

Atopisk dermatit (eksem) är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av en skadad hudbarriär, ett dysfunktionellt immunförsvar och ofta förekommande hudinfektioner.

Den drabbar upp till 20% av alla barn och 10% av alla vuxna över hela världen.

Människor med torr, irriterad, sprucken och atopisk hud har ofta en obalans i hudens mikrobiom som gör att patogener (skadliga bakterier) kan föröka sig på den. Detta leder till att patogenerna börjar ta upp mer utrymme och stjäl all näring på huden så att de kan konkurrera ut de annars goda bakterierna i hudens mikrobiom.

[ Obalans i underlivet ]

Det beräknas att runt 30% av alla kvinnor i västvärlden lider av bakteriell vaginos och/eller svampinfektion i underlivet, men det är inte alla som upplever några symptom. Detta är ett tydligt tecken på att vaginans mikrobiom är känslig och ofta hamnar i obalans. Det pekar även på att obalans i underlivet är vanligt och att det är något vi borde tala om mer öppet och sakligt.

Vaginans mikrobiom kännetecknas av relativt lågt mångfald jämfört med andra kroppsdelar. Den består främst av lactobacillus (mjölksyrebakterier), särskilt Lactobacillus crispatus som behåller den nödvändiga, sura pH-balansen (~4,5, samma som många olika typer av vin 😊) och förhindrar tillväxten av mikroorganismer som kan orsaka intima problem. Trots att hög mikrobiellt mångfald ofta anses vara ett tecken på god hälsa är det tvärtom i vaginans mikrobiom. När de dominerande mjölksyrebakterierna ersätts av andra mikroorganismer är detta ofta ett tecken på dysbios som orsakar klåda, irritation, obehagliga lukter och kraftfullare flytningar.

Trots att vaginans mikrobiom har lågt mångfald varierar dess komposition stort från person till person. Mycket är fortfarande okänt när det gäller varför dessa variationer finns och hur de uppstår. Vi vet dock att de påverkas av faktorer som etnicitet, ålder, regionalt ursprung och mycket annat.