Om oss

Vår filosofi bygger på det faktum att naturen har ägnat 4,5 miljarder år åt att utveckla fantastiska verktyg som kan lösa många av nutidens problem. Bakterier har utvecklats till tiotusentals olika arter som alla har egna unika egenskaper.

Vår forskning syftar till att hitta de bakterier som har positiva effekter på människans hälsa. I praktiken innebär det här att vi har upptäckt och renodlat fler än 1 000 olika mjölksyrebakterier som vi undersökt för att hitta egenskaper som kan hjälpa till att lösa specifika problem. Mjölksyrebakterier är en art som redan är vanlig i våra miljöer och därför är de säkra att använda för hälsofördelar eftersom vår kropp känner igen och samspelar väl med dem.

Vi har hittat bakterier i fermenterad kål, rödbetor och andra grönsaker. När vi upptäcker nya bakterier undersöker och testar vi dem genom en mängd olika vetenskapliga metoder för att hitta bakterier med egenskaper som uppfyller ett specifikt behov – till exempel en bakterie som minskar mängden finnar och orenheter. Sedan tillämpar vi dem i produkter som du kan använda.

Vårt syfte är att upptäcka optimala lösningar som kommer från naturen så att vi kan utveckla effektiva produkter för människor med specifika problem, men även för människor som bara vill ha allmänna hälsofördelar genom probiotika. På grund av detta skapar vi effektiva, kemikaliefria produkter som både är bra för dig och planeten.

Alla våra produkter är naturliga och ekologiska, utan konserveringsmedel eller parfymer.

Vårt team består av mikrobiologer, biotekniker och biokemister som alla har ett stort intresse för bakterier.

FAQ

 • Mikrobiomen är kroppens mikroskopiska vänner. Mer exakt är mikrobiomen den samlade totala genbanken av alla mikroorganismer som lever i kroppen. De flesta av dessa lever i tarmarna, men det finns även många mikroorganismer i andra delar av kroppen, bland annat på huden och i vaginan. Dessa mikroorganismer utgör tillsammans mer än 50 % av det totala antalet celler i kroppen. Vissa av dem är skadliga (patogener), men en överväldigande majoritet är antingen helt ofarliga eller till och med nödvändiga för dig och din hälsa (probiotika).

 • Levande bakterier som hjälper din kropp att fungera väl. Den officiella definitionen av ”probiotika” publicerades av en expertpanel från FN/WHO 2001. De definierade det som ”levande mikroorganismer som i lämpliga mängder ger sina värdar hälsofördelar”.

 • I allmänhet, ja.

  Din kropp och din hud är delar i ett komplicerat system. Människor med specifika problem ser ofta snabbare resultat. Men även om du inte lider av några specifika problem är det alltid en god idé att kontinuerligt stärka mikrobiomen för att behålla balansen, eftersom problem ofta uppstår när den är i obalans. Obalans kan orsakas av en mängd interna eller externa faktorer, från dålig kost eller livsstil till hormonella preventivmedel, antibiotika eller annat.

 • Utmärkt fråga!

  Den senaste forskningen understryker sambandet mellan hudens hälsa och utseende och mikrobiomens balans. De levande, probiotiska bakterierna i våra produkter har specifikt valts ut för att hjälpa till med att korrigera obalanser som kan leda till torr, irriterad eller kliande hy, rodnader, finnar och orenheter.

 • Att alla bakterier är farliga är en av vår tids största missförstånd. Trots att vi känner till miljontals olika bakterier har vetenskapen endast identifierat knappt 100 som är patogener. Den överväldigande majoriteten av alla bakterier som lever på och i våra kroppar är nödvändiga för vår grundläggande mänskliga fysiologi: för att vi ska kunna smälta mat, för att vårt immunsystem ska fungera och för att skapa ett skyddande lager på huden.

 • Ja.

  De probiotiska mjölksyrebakterier som vi använder är en naturlig del av huden och kroppen, och de utgör även en viktig del av immunsystemet. När de används som i våra produkter stöder och kompletterar de din mikrobioms naturliga mångfald.

  Våra probiotiska stammar är med på EU:s QPS-lista (Qualified Presumption of Safety) och GRAS-listan (Generally Regarded as Safe) i USA.

  Dessutom är alla våra produkter naturliga, ekologiska och parfymfria.

 • Alla våra hudvårdsprodukter kan användas när du är gravid eller ammar. Kosttillskott bör endast användas av gravida, ammande kvinnor eller barn under 11 år i samråd med läkare.

  Konceptet bakom BAK är att upptäcka optimala lösningar som kommer från naturen för att utveckla effektiva produkter som är bra för dig utan att kompromissa om din hud eller kropps hälsa.

 • Nej.

  Vi använder aldrig parfym i våra produkter.

 • LB244R® och PROBIKARIA™ har renodlats från fermenterad kål
  LB356® har renodlats från fermenterade rödbetor
  LB606R® och LB714R® har renodlats från friska människors mikrobiom.

 • Vår hudvårdsfilosofi som fokuserar på probiotika är att använda ett fåtal men mycket effektiva ingredienser. Det innebär att vi sällan rekommenderar att du använder fler än en eller två produkter som en fullständig morgon- och kvällsrutin.

  Om du fortfarande vill använda andra produkter för att komplettera kan du göra det. Kom dock ihåg att många traditionella hudvårdsprodukter är vattenbaserade och därför innehåller konserveringsmedel som har lagts till för att döda bakterier. Vi rekommenderar därför att du låter probiotiska produkter sjunka in ordentligt i huden innan du använder traditionella produkter. Det ger bakterierna tid att etablera sig på huden.

  Läs mer
 • Ja, det kan du.

  Vi rekommenderar att du använder en ”torr” olja som snabbt absorberas om du har fet hud.

  Särskilt jojoba-olja som vi använder i de flesta av våra produkter är mycket effektiv för människor med finnar, orenheter och fet hud. Det är en naturlig olja som påminner mycket om hudens egna talg. Många upplever en rengörande effekt av jojoba-oljan som även skapar en balans i hudens egna produktion av överskottstalg, vilket gör huden mindre fet efter användning.

 • Om du inte är nöjd med resultatet efter 30 dagars bruk, så skriv till oss på contact@bakskincare.com innom 45 dagar efter det att du mottog produkten.

  Tillsammans kan vi hitta en annan produkt som kan fungera bättre, och vi skickar den till dig utan extra kostnad.

  Väljer du istället att få pengarna tillbaka, så ber vi dig skicka produkterna till oss (så vi kan göra en kvalitetsundersökning).
  Adressen är:
  Lactobio,
  Lersø Parkalle 42,
  DK-2100 København,
  Danmark.

 • Våra produkter innehåller levande bakterier, så vissa utav dem behöver förvaras i kylen om du inte börjar använda dem direkt.

  Läs på produktens emballage om den bör förvaras i kylen eller vid rumstemperatur.

  När du börjar använda produkten kan den förvaras i rumstemperatur i runt tre månader utan att effekten påverkas. Om du inte förväntar dig att använda produkten inom tre månader kan det vara en god idé att förvara den i kylen medans du "tar en paus". Tänk på at krämen kan bli lite trög när det blir kallt, så låt tuben uppnå rumstemperatur innan du trycker för hårt på tuben.

 • Du hittar instruktioner för hur du använder produkterna under ingredientslistan på var enskild produktsida.

 • Om du redan har läst allt under ”Vetenskapen” på vår sida rekommenderar vi följande ytterligare läsning:

  Byrd, Allyson L., Yasmine Belkaid, and Julia A. Segre. 2018. “The Human Skin Microbiome.” Nature Reviews Microbiology 16 (3). Nature Publishing Group: 143–55.

  Clausen, M. L., S. M. Edslev, P. S. Andersen, K. Clemmensen, K. A. Krogfelt, and T. Agner. 2017. “Staphylococcus Aureus Colonization in Atopic Eczema and Its Association with Filaggrin Gene Mutations.” British Journal of Dermatology 177 (5): 1394–1400.

  Forum, Helle. 2018. Probiotika: En guide til dine gode bakterier. People´s Press ISBN 8772004797

  Lebeer, Sarah, Peter A. Bron, Maria L. Marco, Jan Peter Van Pijkeren, Mary O’Connell Motherway, Colin Hill, Bruno Pot, Stefan Roos, and Todd Klaenhammer. 2018. “Identification of Probiotic Effector Molecules: Present State and Future Perspectives.” Current Opinion in Biotechnology 49 (November 2017). Elsevier Ltd: 217–23.

  Nakatsuji, Teruaki, Tiffany H. Chen, Aimee M. Two, Kimberly A. Chun, Saisindhu Narala, Raif S. Geha, Tissa R. Hata, and Richard L. Gallo. 2016. “Staphylococcus aureus Exploits Epidermal Barrier Defects in Atopic Dermatitis to Trigger Cytokine Expression.” Journal of Investigative Dermatology 136 (11): 2192–2200.

  Prince, Tessa, Andrew J. McBain, and Catherine A. O’Neill. 2012. “Lactobacillus Reuteri Protects Epidermal Keratinocytes from Staphylococcus Aureus-Induced Cell Death by Competitive Exclusion.” Applied and Environmental Microbiology 78 (15): 5119–26. doi:10.1128/AEM.00595-12.

  Rather, Irfan A., Vivek K. Bajpai, Sanjay Kumar, Jeongheui Lim, Woon K. Paek, and Yong Ha Park. 2016. “Probiotics and Atopic Dermatitis: An Overview.” Frontiers in Microbiology 7 (APR): 1–7.

  Sunada, Yosuke, Syoji Nakamura, and Chiaki Kamei. 2008. “Effect of Lactobacillus acidophilus Strain L-55 on the Development of Atopic Dermatitis-like Skin Lesions in NC/Nga Mice.” International Immunopharmacology 8 (13–14): 1761–66.

  Totté, J. E.E., W. T. van der Feltz, M. Hennekam, A. van Belkum, E. J. van Zuuren, and S. G.M.A. Pasmans. 2016. “Prevalence and Odds of Staphylococcus Aureus Carriage in Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis.” British Journal of Dermatology 175 (4): 687–95.

  Mayer, F. L., Wilson, D., & Hube, B. (2013). Candida albicans pathogenicity mechanisms. Virulence, 4(2), 119-128.

  Cassone, A. (2015). Vulvovaginal Candida albicans infections: pathogenesis, immunity and vaccine prospects. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 122(6), 785-794.

  Bagnall, P., & Rizzolo, D. (2017). Bacterial vaginosis: a practical review. Journal of the American Academy of PAs, 30(12), 15-21.

Blog (på Engelska)

I bloggen dyker vi ned i allt som har med hudens mikrobiom, pre-, pro- och postbiotika att göra. Skriv gärna till oss om det är ett speciellt område du vill lära dig mera om.

 • You’ve probably heard about probiotics. You know that it’s something that can be found in yogurt, and that it’s good for your gut and digestion. Maybe you’ve also noticed that it’s a word that keeps popping up in more and more places. For example in skincare. But what is it actually? Why is it beneficial? And why should you apply it to your skin? We’ll dig into all of it here, in the blog.

  Läs mer
 • Postbiotics are dead probiotic bacteria and all the metabolites that they produced whilst they were still alive. Metabolites are beneficial to the skin and are simply the “byproduct” from good bacteria just being alive and doing their thing. It’s the sum of the good, dead bacteria and the metabolites that constitutes postbiotics.

  Läs mer
 • Sensitive, red, itchy and extremely dry skin is affecting more and more people in the western world. We dive into some possible causes and what you can do to help.

  Läs mer
 • Probiotic bacteria work like a tiny skincare factory, making some of the skincare industry’s most hyped active ingredients, directly on your skin. It doesn’t get fresher than that. Find out which acids, peptides and vitamins BAK's probiotics produce.

  Läs mer
 • To maximize the effect of your probiotic products, it's important to avoid using anti-microbial products at the same time. The majority of products are fine to use with your probiotic products, but you need to give them a moment to sink in and establish themselves on the skin, before adding other cosmetic products.

  Läs mer
 • A clinical trial on BAK's patented probiotics in a face cream has shown to combat the signs of aging, improving skin firmness, skin elasticity, and hydration.

  Läs mer
 • Oxidation is a natural process that occurs when our bodies are exposed to environmental stressors like pollution, smoke, and UV radiation. These stressors cause free radicals to form in our skin, which can damage the collagen and elastin fibers that give our skin its youthful appearance. Antioxidants work by neutralizing free radicals and protecting our skin from further damage.

  Läs mer
 • Rosacea is a chronic skin condition that affects millions of people worldwide and is a frustrating and challenging condition to manage. Its symptoms can range from mild facial redness to severe flare-ups, causing discomfort and affecting self-esteem. In this blog post, we will explore the different types of rosacea, their causes and the role probiotics can play in managing the condition.

  Läs mer
 • Acne includes everything from blocked pores, black-heads and white-heads to deep-set pustules that require medical treatment. In other words, acne of some form is something that the vast majority of us encounter at one point or other during our lifetime.

  Läs mer

Kontakt

Har du några frågor?

Skriv till oss