[ Probiotika ]

Vad är probiotika?

Probiotika är levande bakterier som påverkar hälsan positivt.

Den officiella definitionen av ”probiotika” publicerades av en expertpanel från FN/WHO 2001. De definierade det som ”levande mikroorganismer som i lämpliga mängder ger sina värdar hälsofördelar”.

Vad betyder det då?

"Levande mikroorganism"

Det här hänvisar till bakterien, som är en mikroorganism. Att bakterien är levande är viktigt, eftersom fördelarna från probiotiska produkter kommer från att bakterien är levande när produkten används – inte bara när produkten produceras – eftersom de kan dö innan de når fram till dig. Att se till att de håller sig vid liv är en svår utmaning, eftersom de måste göra det genom produktion, förvaring, leverans, och dessutom tillräckligt länge för att du ska kunna använda produkten.

"Lämpliga mängder"

 

Det är viktigt att det finns tillräckligt många bakterier för att göra en skillnad. Våra produkter innehåller 10^8 CFU (kolonibildande enheter) per milliliter. Det innebär att varje milliliter av produkterna innehåller 100 000 000 (100 miljoner) bakterier som vi tack vare kliniska tester vet gör skillnad.

"Hälsofördelar"

Du kan enkelt smeta in bakterier på din hud genom att gå ut och rulla runt i gräset. Det finns gott om bakterier där. Men kommer det att ha någon positiv effekt på din hud? För att verkligen vara ”probiotiska” måste mikroorganismerna ha en bevisad positiv hälsoeffekt. Det innebär att den specifika bakterien som lagts till produkten måste göra en skillnad som visats genom kliniska tester.

"Värden"

Det här är du. Eller någon annan person eller djur som använder probiotika 😊

Kan jag inte bara äta yoghurt eller kefir då?

Det går inte att garantera att det kommer att ha effekt.

Tekniskt sett är ingen av dessa produkter probiotika. De innehåller visserligen levande mikroorganismer, men det är oklart vilka specifika bakteriestammar de innehåller, hur många de är och om just dessa stammar har kliniskt bevisade hälsoeffekter i dessa kvantiteter.

Det betyder inte att det gamla tricket att smeta in ansiktet med yoghurt inte kan ha en svalkande eller lugnande effekt, eller att äta yoghurt eller dricka kombucha inte kan ha holistiska hälsofördelar. Skillnaden är att vi med våra produkter har ägnat många år åt att forska om vilka stammar som fungerar bäst för de specifika ändamål som vi försöker lösa. Vi ser även till att bakterierna är vid liv och att de finns i lämpliga mängder när du använder produkterna.

Jag har inga specifika problem – ska jag ändå använda probiotika?

Ja.

Din kropp och din hud är delar i ett komplicerat system. Trots att människor med specifika problem ofta märker fördelarna snabbare kommer bakterierna ändå påverka dig på andra sätt. Till exempel kan du genom att förstärka hudens skyddande funktion hjälpa huden att bevara sin naturliga fukt, vilket gör att huden ser hälsosammare ut. Bakterierna stimulerar även hudens täta fogar (se ordlistan för en förklaring), vilket minskar mängden rynkor och linjer.

Är mer probiotika alltid bättre?

Inte nödvändigtvis. Effekten varierar mellan olika bakteriestammar.

Du kanske har läst om CFU (kolonibildande enheter), som är ett tecken på hur många levande och aktiva bakterier en produkt innehåller. Den bästa dosen är den som testats och som har bevisade hälsofördelar.

Varför pratar så många om probiotika?

Det är en bra fråga. Särskilt hudvårdsbranschen använder termen på ett felaktigt sätt.

Termen ”probiotika” misstolkas ofta och används felaktigt om produkter som inte uppfyller definitionen. Probiotika är ett relativt nytt område där regleringar håller på att skapas och därför används ordet ofta som ett marknadsföringstrick. Det här leder dessvärre till att den faktiska vetenskapen bakom probiotika missförstås. Nya regleringar som kommer att göra det enklare för dig som konsument att se skillnad på riktig probiotika och marknadsföring är dock på väg.

Om du är osäker kan du alltid fråga tillverkningsföretaget om produkten innehåller levande bakterier när den når dig.